2011-10-07

Tokyo Streetfashion


A legutóbbi bejegyzésben idézett interjúban szó volt a magyar divat szürkeségéről és arról, h New York-hoz ill. Tokyo-hoz képest mennyire unalmasan öltözködünk mi magyarok. Főleg az utóbbi városhoz való összehasonlítás borzolta fel egyes olvasók kedélyét - és valljuk be- joggal. Van, aki már többször járt Japánban v. esetleg élt is ott. Aki pedig akárcsak kicsit is jártas a japán kultúrában, az tudja, h egy ilyen párhuzam nem állja meg a realitás helyét.

"RiellKönyörgöm, azért egy magyar város nőinek öltözködését senki se akarja összehasonlítani Tokyoval, mert nagyon mások a szociális hatások, elvárások, lehetőségek."
"ForgószélNa igen. Azért megnézném, hogy mit szólnának itt egy-két tokyói outfitthez :DDD Nagyon mások a kulturális viszonyok, az elvárások, a morális és etikai normák. És a gazdasági helyzet is. A lelkületről, habitusról nem is beszélve."

Hogy ne csak kijelentések hangozzanak el egyéb összehasonlítási lehetőségek nélkül, válogattam pár hétköznapi fotóból Tokyo utcáiról. (Szép is lenne, ha ennyire egyedien öltözködhetnénk következmények nélkül...)

 Im letzten Beitrag ging es über die fahle Mode in Ungarn u. über den bizarren Vergleich mit New York und Tokyo. Vor allem der Vergleich mit letzterer Stadt hat in machen Lesern Unverständnis hervorgerufen - und geben wir zu- mit gutem Recht. Viele waren schon öfters in Japan o. haben dort sogar einige Jahre verbracht. Wer sich mit der japanischen Kultur ein bisschen auskennt, der weiß, dass so eine Parallele nicht stand halten kann. 
"Riell: Ich flehe Euch an, die Mode der Frauen einer ungarischen Stadt sollte wirklich niemand mit der von Tokyo vergleichen, weil die soziale Einflüsse, Erwartungen und auch die Möglichkeiten sehr anders sind."
"Forgószél: Na ja. Ich würde es gerne mal sehen was die Leute bei uns zu den einen o anderen Outfit aus Tokyo sagen würden :DDD Die kulturelle Verhältnisse, die Erwartungen, die moralische und ethische Normen sind ganz anders. Und die wirtschaftliche Lage auch. Über die Einstellung und Habitus gar zu schweigen."

Dass nicht nur Aussagen betätigt werden ohne weitere Vergleichsmöglichkeiten, habe ich Euch paar alltägliche Fotos aus der Reihe Tokyo Streetfashion heraus gesucht. (Es wäre echt schön wenn wir uns ohne Konsequenzen so individuell anziehen können...)







Most pedig a férfiak!  Und nun die Herren!


Ti mit gondoltok? Járhatunk itt Európában ilyen öltözetben anélkül, h diliházba v dutyiba ne zárnának minket? Szerintetek milyen munkakörben lehet nálunk ilyen megjelenéssel elhelyezkedni? Várom az ötleteket! Was glaubt Ihr? Können wir so auf die Straße gehen ohne dabei von der Polizei aufgegriffen u./o. in einen Nervenheilanstalt eingewiesen zu werden? In welchen Arbeitsbereichen kann man nach Eurer Meinung nach mit solchen Outfits einen Job bekommen? Bin gespannt auf Eure Vorschläge!


9 megjegyzés:

  1. én híve vagyok annak,hogy mindenki úgy öltözzön,ahogy jól érzi magát,de néha úgy érzem,hogy ezek a megkomponálások nekem már sokak...lehetsz úgy is extrém,és ki is tűnhetsz a tömegből,hogy nem nézel ki totál dilinyósnak...de én lehet maradi vagyok :D

    VálaszTörlés
  2. Nem vagy maradi. Nálunk itt Közép-Europában 1xűen mások a szokások, ennyi. Ilyen szempontból Ázsián kívül mindenhol szürkén és unalmasan öltözködnek az emberek. Japánban ezek teljesen normális viseletek. Mivel rengetegen járnak ott így, kitűnni akarásról alig lehet szó. Hogy megértsük, ők miért öltözködnek így, és h ez egyáltalán miért működik jól náluk, rengeteget kéne megtudnunk a társadalmi szokásaikról, stb.

    VálaszTörlés
  3. nálam is megjelent ez a kommented :O

    VálaszTörlés
  4. Látom, még a konszolidált darabokból töltöttél föl:))) E mellett még a '80-as éve punk divatja megy még nagyon Japánban. Még a télapónak is pirosra mázolt taraja van:)))

    VálaszTörlés
  5. Amúgy én elég sok mindent bevállatam ifjabb koromban :D de nem hétköznapokon, hanem inkább bulikban. Bár mostanában a sulis normák is lazábbak, de azért még mindig nem annyira mint keleten. Ráadásul a magyarok többsége inkább trendkövető semmint hogy ilyen egyedi és extrém öltözékeket húzzon fel.

    Ja, és amúgy ha mondjuk aZuram egy hasonló szerelésben jelenne meg, na akkor tuti buzinak néznék vagy őrültnek. A pasik még annyira sem lehetnek szabadok mint mi.

    VálaszTörlés
  6. Ja nlg néhány megjegyzés: ott tényleg minden 4-5. nő EREDETI LV vagy Prada táskával rohangál, nálunk meg....khm....
    Ráadásul sok ruhadarabot azért sem vennék fel, mert egyből valamilyen politikai hovatartozást rendelnének hozzá. És ez igencsak szomorú.

    VálaszTörlés
  7. Sind sie auch! Da zieht wirklich jede/r das an was er/sie will. Bei uns herrscht mehr Uniformismus.

    VálaszTörlés
  8. Na igen, Mo-on tényleg gáz, hogy még a WC-pucolás módját is átszövi a politika ... :s Ez van. Így persze, befolyásolja a ruházatunk színét is.

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...