2011-03-27

Az osztrák és magyar fodrász szalonokról - Über die österreichische und ungarische Friseursalons

(Zur deutschen Zusammenfassung scrollen Sie bitte nach unten.)
Sok osztrák fodrászatban nem kérhetünk időpontot. Be kell, hogy üljünk spontán és ki kell, hogy várjuk, amíg ránk kerül a sor. Ezt csak annak ajánlom, akinek ideje, mint a tenger...Azért a legtöbb helyen telefonon és személyesen is kérhetünk időpontot. Illik azt is kb. elmondani, hogy mit szeretnénk. (festés, vágás, stb) Itt tehát nincs különbség az itthoni szalonokkal szemben. Belépéskor mindig recepció és egy kedves alkalmazott fogad minket, aki értesíti a fodrászunkat, hogy megjöttünk. Ezek után lesegíti a kabátunkat, felakasztja nekünk és megkérdezi, hogy hozhat-e egy kávét vagy üdítőt. (Az italok bele vannak kalkulálva a végső árba, tehát ezekért nem fizetünk külön és számlát sem kapunk. Ezért ha szívesen innánk valamit, akkor csak kérjük ki bátran!) Ha nagy ritkán várni kell, akkor hellyel kínálnak, kihozzák a kávét és megkérdezik, melyik magazint olvasnánk szívesen. Ez velem csak egyszer fordult elő, különben mindig azonnal sorra kerülök a megbeszélt időpontban.
A fodrász üdvözöl, bemutatkozik és hellyel kínál, majd megbeszéljük, hogy mit is szeretnénk. Ezek után megkéri az egyik tanoncot, hogy mossa meg a hajunkat. Nem ritka a masszírozós hajmosó fotel, ahol több féle fokozatot is be lehet állíttatni. Ezt személyesen a fodrászunk teszi meg. A hajmosás mindig fejmasszírozással jár együtt. Az éppen aktuális évszaknak megfelelő hajápolókat sok esetben kérdezés nélkül teszik fel. Ettől szebb és selymesebb lesz a hajunk, a számlánk pedig automatikusan 10Eu-val (kb. 3000Ft) több...A váll alá lógó hajra egyértelműen még átlagban 5Eu-ót (kb. 1500Ft) számolnak fel.

Sok itthoni fodrászatban egyszerre több kuncsaft haján is dolgozik egy és ugyanaz a fodrász, ezért nekem átlagban 2 egész órát kell bekalkulálnom, de van, hogy még többet is. Az osztrák szalonokban ez nem szokás, általában egyszerre csak egy vendéggel foglalkoznak. Ennek köszönhetően tudom, hogy ha bemegyek 3-kor, 4-kor ki fogok lépni a szalon ajtaján. Nekem ez sokat számít, mert nem szeretek várni.
Bár évekig jártam ugyanahhoz a fodrász lányhoz, a hangulat mindig udvarias de hideg maradt. Általában csak azokkal a kuncsaftokkal beszélgetnek, akiket már régről ismernek. A mi magyar, közvetlen és barátságos szalonjainkhoz képest ez igencsak ridegnek hathat, amit magyar ember szerintem nem igazán tud megszokni.
A fodrászok ugyan nagyon profin dolgoznak, de sok esetben hiányzik belőlük a kreativitás. Úgy oda menni, hogy újítani szeretnénk de nem tudjuk mit, csináljon a fodrász, amit akar....ez nem nagyon fog működni. Én 5 év után azért váltottam fodrászt, mert ugyan mindig tisztességesen vágott, mosott, stb., de mindig ugyanúgy. Ez azoknak jó, akik soha nem akarnak semmi újítást, csak 2cm-t vágatni a végéből.Vannak viszont olyan szalonok is, ahol kizárólag nagyon fiatal fodrászok dolgoznak, ők szívesebben kísérleteznek és a hangulat is jobb, frissebb. Most egy ilyenbe járok, meglátjuk meddig...

Az árakról

Ausztriában fodrászhoz járni igencsak drága mulatság.
Mosás, (automatikus) pakolás, vágás, szárítás hosszú hajnál: 
min. 60Eu = ca.17.400Ft!
Ha festetni vagy daueroltatni is szeretnék, az összeg átlagban 
100Eu-ra = 29.000Ft-ra rúg.
Ha mester fodrászhoz szeretnénk menni, mint például a bécsi fodrász dinasztiához, a Bundy-hoz, még ennél jóval többet is fizethetünk. Ehhez hasonlítva a Hajas szalonok árlistája jóval "emberibb".
Aki azt hiszi, hogy ennek megfelelően az emberek kint annyival többet is keresnek, hogy havi 100Eu-t csak fodrászra költenek, az nagyot téved. Ezt ugyanannyian engedhetik meg maguknak, mint ahány magyar nő havonta a Hajas szalonban ott tud 30.000Ft-ot hagyni... Ausztriában ugyan nem vihetjük magunkkal a festéket, viszont sok szalonban magunk moshatjuk és/vagy száríthatjuk meg a hajunkat, hogy olcsóbban jöjjünk ki. Durván azt mondhatom:  
Magyarországon fele annyiba kerül a fodrász és ugyan azt az eredményt kapom, plusz közvetlen és barátságos bánásmódban részesülök. Ezért Ausztriában csak akkor megyek fodrászhoz, ha nagyon-nagyon muszáj, és éppen nem tudok haza szaladni. (Egyébként ugyan ez a helyzet a kozmetikai szalonokkal is. Otthon fele annyiért megkapom ugyan azt a kezelést...)

Ebben az összehasonlításban egyértelműen a magyar piac viszi a pálmát!



Zusammenfassung auf Deutsch:
In Österreich positiv: Man wird immer sehr höflich empfangen, Jacke wird entnommen, aufgehängt, Kaffee o. anderes Getränk und Magazine zum lesen werden angeboten. Haarwasch-Sessel haben oft Massage Funktion. Wir sind in 1 Stunde fertig, da die Friseurin nur mit uns beschäftigt ist. Profi Arbeit. Zahlen kann man auch mit Bankomat oder Kreditkarte.
Negativ: Oft kann man nicht um einen Termin bitten. Man muss sich reinsetzen und hoffen, dass man schnell dran kommt. Höflicher, aber eher kühler Empfang und Bedienung. Profi Arbeit aber oft phantasieloses Ergebnis. Man kann seine eigene Farbe nicht mitnehmen. Sehr teuer!

In Ungarn positiv: Mann bekommt immer einen Termin. Wenn man die Friseurin gut kennt und sie gerade eine Lücke hat, kann man sogar spontan rein laufen. Oft wird man selber von der Friseurin angerufen wenn sie weiß, dass wir es dringend hätten. Man kann seine eigene Farbe mitnehmen, wodurch die Rechnung auch weniger wird. Immer offener und freundlicher Empfang und Bedienung. Für den halben Preis die gleiche Leistung!
Negativ: Längere Wartezeiten, oft keine Getränke, die Jacke hängen wir selber auf (furchtbar! :-D), oft nur Barzahler.
FAZIT: In der Preis-Leistungs-Verhältnis gewinnt hier Ungarn definitiv mit einigen Längen vor ihren österreichischen Kollegen! Meine Damen! Wenn Sie gerade in Ungarn sind, leisten Sie sich bitte (locker) für Euro einen Meister Friseur in Budapest...und verlangen Sie das volle Programm für den halben Preis!  

6 megjegyzés:

  1. oh ja, zusammen bestellen finde ich auch viel besser und natürlich günstiger :)
    H&M hat einfach immer was schönes dabei :) Vielleicht bestelle ich ja doch noch was :D
    xx

    VálaszTörlés
  2. Mo-on is jól meg kell válogatni a fodrászokat. Vannak kontárok, belefásultak, akik rendesen tönkre tudják vágni az ember haját:( Aztán, vannak, akik nem figyelik a trendeket - talán, nem is érdekli őket - és szépen beállnak egy fazonra és egyszer csak azon kapja magát az ember, hogy az egész falunak vagy városnak ugyan olyan a haja:DDD És, nem mindig jók a "nagy nevű" szalonok ... sőt!;)

    VálaszTörlés
  3. Igen, azt hiszem főleg vidéken áll fent a veszélye annak, hogy átlagban nem sokat várnak el a fodrászoktól, ezért nincs is miért tovább képeznik magukat. Csak vágás, festés, dauer. Azért ha megtalálod a megfelelőt, anyagilag otthon még mindig jobban megéri. Mert amikor 60Eu-ért szúrják el a hajd, h újra mehetsz vki máshoz, az már 120Eu lesz! Én már évek óta magam vágom a hajam és csak alkalmanként megyek igazíttatni :-)

    VálaszTörlés
  4. Na jó, azt hiszem, én, tökéletes ántitálentum vagyok a témát illetően. Egyszer vágtam le a frufrúm, és akkor is kegyetlenül leszólta Riell:)) Nem cáfolom az igazát, mégiscsak ő látott kívülről:)) Szóval, nekem marad a fodrász. Nem mintha én havonta járnék ... Ha tényleg jó a fodrász, akkor évente 1x-2x bőven elég elmenni.

    VálaszTörlés
  5. Feltéve, hogy nincs frufrud, amit azért legkésőbb havonta 1x vágatni kell. Bár ha a fodrász 1x jól levágja neked, már nem olyan nehéz igazítani. Nekem a ferde frufruból egyeneset a barátnőm vágott, mert ő kívülről ugye jobban látta, azonkívül a magáét már sokszor vágta. Nekem már csak itt-ott kellett kicsit igazítanom az első hajmosás után.

    VálaszTörlés
  6. Khm ... hát, nem tudom, hogy Riell milyet vágna:DDD Lehet, nem sok hajam maradna, és az is mind felfelé állna:DDDD

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...